projekmmoPendapat

Isu anak kota miskin dipandang remeh — Nik Nazmi Nik Ahmad

12 MAC — Pemuda Pakatan Harapan amat kecewa dengan keputusan yang di-pertua Dewan Rakyat untuk menolak usul bahas laporan Unicef berkenaan kemiskinan anak kota atas alasan ia bukan “kepentingan awam”.

Laporan itu amat penting, dan sepatutnya membuka mata setiap ahli Parlimen serta pihak Kerajaan kerana ia membongkar keadaan sebenar kemiskinan bandar yang memberi kesan besar terutama kanak-kanak.

Dengan menolak usul tersebut, Dewan Rakyat bagaikan menganggap perkara itu remeh. Walaupun dengan alasan pelbagai agensi kerajaan sedang mengkaji laporan tersebut, ia tetap tugas wakil rakyat untuk membincangkan perkara yang penting seperti itu, kerana ia melibatkan dasar negara dan kegagalan dasar itu membantu rakyat.

Kaji selidik itu menunjukkan kesan kemiskinan bandar dan kekurangan zat dalam kalangan kanak-kanak terutamanya di rumah kos rendah yang hidup dalam dalam keadaan serba kekurangan dari segi pemakanan, pendidikan, keselamatan dan keadaan hidup.

Laporan itu menyatakan 99.7 peratus kanak-kanak di flat kos rendah di Kuala Lumpur, Putrajaya dan Petaling Jaya hidup di bawah paras kemiskinan. Ia juga mendapati 12 peratus daripada kanak-kanak di rumah kos rendah, makan kurang daripada tiga kali sehari, dan kekurangan zat makanan bagi kanak-kanak di flat kos rendah lebih tinggi berbanding purata kebangsaan sebanyak 22 peratus.

Malah di negeri termiskin, Kelantan, terdapat kanak-kanak yang dikatakan hidup dalam keadaan lebih teruk daripada negara miskin seperti Zimbabwe dan Swaziland.

Kerajaan harus berdepan dengan masalah ini dan henti berselindung di sebalik retorik negara maju dan ekonomi baik. Setelah hampir 60 tahun memerintah, mengapa masih ada rakyat yang begitu tegar dalam kemiskinan, dan ramai kanak-kanak yang kekurangan zat?

Ini jelas sebuah krisis negara yang patut mendapat perhatian penuh pihak Kerajaan dan Dewan Rakyat. 

Apa gunanya menjadi wakil rakyat jika tidak dapat membincangkan perihal rakyat dan mencari jalan penyelesaian?

* Nik Nazmi Nik Ahmad adalah Ketua Pemuda Harapan.

** Tulisan ini pendapat peribadi penulis atau organisasinya dan tidak semestinya mewakili pendapat peribadi Malay Mail.

Lagi Video di MMOTV